• Gemiddelde beoordeling een 9
  • check Met subsidie

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker kinderopvang niveau 4 (GPM4-BBL)

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker zorg jij ervoor dat je het beste uit kinderen haalt. De kwaliteit van de kinderopvang hangt samen met jouw vaardigheden!

Flexibele opleidingsroute – Uitstroom Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (4)

Wil jij flexibel studeren en gaan werken in de kinderopvang of het basisonderwijs? Dan is deze opleidingsroute iets voor jou. De opleiding begint met een brede pedagogische basis. Daarna volg jij een profieldeel, waarmee jij opgeleid wordt tot Pedagogisch medewerker kinderopvang (MBO3) Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (MBO4) of Onderwijsassistent (MBO4). Je schrijft je in voor één van deze 3 opleidingen, maar je hebt tijdens het traject nog de mogelijkheid om over te stappen naar een van de andere profielen.

Keuze van de opleiding

Je hebt de keuze uit 3 opleidingstrajecten:

  • Pedagogische Medewerker kinderopvang 3
  • Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker 4
  • Onderwijsassistent 4

Waarom kiezen voor de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker?
Deze opleiding bereid je voor om binnen de kinderopvang, BSO of IKC het beste uit elk kind te halen. Je leert hoe je veranderingen in het gedrag van een kind signaleert en hoe je pedagogisch beleid vertaalt naar de werkvloer. Je leert een ontwikkelplan voor ieder kind te maken en uit te voeren en werkt aan vaardigheden om coördinerende, beleidsondersteunende en beheertaken uit te voeren. Naast vakspecifieke kennis over begeleiding, verzorging en ondersteuning van baby's en jonge kinderen, krijg je kennis aangereikt over het beleid en de planning en organisatie in de kinderopvang. Kortom jij bent helemaal klaar om te gaan werken in de kinderopvang.

Hoe ziet het opleidingstraject eruit?

De opleiding bestaat uit 8 beroepsinhoudelijke blokken van 2 maanden. Je start met de 5 basisblokken.

Blok 1: Basisblok pedagogisch werk
Blok 2: Methodiek en verzorging
Blok 3: Activiteiten in de kinderopvang
Blok 4: Kwaliteit en deskundigheid
Blok 5: Taalontwikkeling en VVE

Daarna volgen de profiel blokken voor GPM4:

Blok 6: Activiteiten en communicatie
Blok 7: Begeleiding van het individuele kind
Blok 8: Administratie en coördinatie

De opleiding omvat naast deze inhoudelijke blokken ook keuzedelen (blok 9) en generieke vakken (Nederlands, Rekenen, Engels en Burgerschap) (blok 10). Deze modules lopen in een aparte carrousel gelijktijdig met de lesblokken.

Je kunt deze dus flexibel toevoegen aan jouw leerroute. Als jij direct wilt starten met keuzedelen en generieke vakken kan dat, maar als jij later wilt instromen in deze lesmodules kan dat ook. Kortom: jouw leerroute is ingericht op basis van jouw persoonlijke situatie, voorkennis en voorkeuren.

De opleidingscarrousel start elke 2 maanden. Je kunt dus flexibel starten.
Ook heb je gaandeweg de opleiding de mogelijkheid om opleidingsmodules naast elkaar te volgen, zodat je kunt versnellen.

De carrousel

Je begint altijd met een basisblok. Daarna stroom je in, in het blok dat op dat moment wordt gegeven.

Bijvoorbeeld:

  • Basisblok --> Blok 2 --> Blok 3 enz.
  • Basisblok --> Blok 3 --> Blok 4 enz. en dan aan het eind Blok 2
  • Basisblok --> Blok 4 --> Blok 5 enz. aan het eind Blok 2 en Blok 3

Keuzedelen en generieke vakken zijn 2 aparte blokken die lopen naast de inhoudelijke blokken. Deze zijn afhankelijk van jouw leerroute steeds naast elkaar te volgen.


Voor wie is deze opleiding?

  • Deze opleiding is bedoeld voor pedagogisch medewerkers met een MBO3 diploma (SPW3/4 of PW3) die graag willen doorstromen naar niveau 4. Een uitgebreide intake bepaalt welke opleidingsmodules relevant zijn en hoe lang de opleiding gaat duren.
  • Kandidaten zonder pedagogisch achtergrond (zij-instromers) die nog aan het oriënteren zijn, kunnen eerst starten met het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs en daarna doorstromen naar GPM4.
  • Iedereen die graag in de kinderopvang aan de slag wil en daarvoor momenteel nog niet over de benodigde kwalificatie beschikt.

Derde leerweg of BBL-route
Deze opleiding is optimaal flexibel en dat geldt ook voor de opleidingsvariant. De opleiding staat uit inhoudelijke lesmodules, welke online te doorlopen zijn. Je kunt zo in eigen tijd studeren. In de BBL-opleiding volg jij 2 tot maximaal 3 keer per maand een klassikale les. In deze les staat de praktische vertaling van de theorie uit het lesblok centraal. Als BBL-er heb jij een leerwerkplek en ben jij minimaal 20 uur per week aan de slag in de praktijk van je stageplek.

Wil jij liever in een 3e leerweg studeren? Dat kan, maar dan moet jij tijdens de eerste fase van de opleiding en tijdens de intake aantonen dat jij over voldoende relevante werkervaring en motivatie beschikt om minder lessen te kunnen volgen.

De derde leerweg kenmerkt zich door maximale flexibiliteit, veel zelfstudie (15-20 uur per week) en weinig klassikale bijeenkomsten. Dit betekent dat deze route goed te combineren is met een parttime baan en een druk gezin. Op jaarbasis loop je minimaal vierhonderd uur stage. Dit komt neer op ongeveer een dag stage per week.

Investering
De investering voor deze opleiding bedraagt €350,00 per maand. De looptijd van de opleiding is 16-18 maanden. Ben jij gemotiveerd en kun jij het aan om lesmodules tegelijkertijd te volgen? Dan kun jij versnellen en dus eerder je diploma behalen.
Je betaalt alleen voor de maanden dat jij in de opleiding zit.

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief:

  • Lesmateriaal
  • Examinering
  • Erkend diploma

Omdat het hier scholing betreft hoeft er geen BTW betaald te worden.

Alle erkende MBO-opleidingen (BBL- variant en/of de 3e leerweg) of onderdelen daarvan (certificeerbare eenheden en/of keuzedelen), worden uitgevoerd door partijen (zie over ons) die door het Ministerie van OCW erkend zijn.

Subsidiemogelijkheden
Wil jij of je medewerker(s) graag starten met een opleiding of training? Dat betekent niet alleen een grote investering in tijd, maar ook financiële investering. Vanuit de overheid zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen voor organisaties en individuen waar je gebruik van kunt maken. Wij helpen je daar graag bij. Voor een BBL-opleiding geldt dat jouw werkgever recht heeft op SPL-subsidie.

Bekijk hier welke mogelijkheden er nog meer zijn en schrijf je snel in voor de subsidiealert nieuwsbrief.


Selecteer een startdatum

tot

Altijd inschrijven

Nader te bepalen

Nog 50 plaatsen beschikbaar!

Data en locatie nader te bepalen.

Inschrijven keyboard_arrow_right

Staat de gewenste datum en locatie er niet bij? neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Lees ervaringen van andere mensen

rating
Geschreven door:Anoniem

Onze docent heeft een leuke, interessante, actieve manier van lessen die aansluiten bij actuele onderwerpen en je aanzetten tot denken en doen. Een erg leuke manier om mij te verdiepen en verbreden in mijn pedagogisch handelen en de dagelijkse handelingen.

Geplaatst op: 2018-05-21
rating
Geschreven door:Anoniem

Flexibel, rekening houdend met (thuis) situaties en omstandigheden van de studenten, het begin niveau. Je bent al bekend met het werk, de verdieping hierop is erg leuk en fijn!

Geplaatst op: 2018-08-29
rating
Geschreven door:Anoniem

In een relatief korte periode wordt ik verder opgeleid binnen de kinderopvang, waarbij veel opdrachten op de werkvloer plaatsvinden.

Geplaatst op: 2018-11-18

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Wanneer mag ik deelnemen aan de opleiding, wat moet mijn beginniveau zijn?

+

Als je in het bezit bent van één de volgende vooropleidingen:

  • Sociaal Pedagogisch Werk (SPW 3) differentiatie Kinderopvang
  • Pedagogisch Werker 3 Kinderopvang (PW 3)
  • Sociaal Pedagogisch Werk 4 (SPW 4)
  • Overige vooropleidingen (w.o. Sport en Bewegen) in overleg mogelijk, o.a. voor BSO-medewerkers die ingezet willen worden op de kinder-/peuteropvang (kandidaten zullen dan een aantal aanvullende opdrachten uit het zij-instroomprogramma moeten maken)

Heb jij bovenstaande achtergrond niet, maar wil jij toch van start met een opleiding in het Pedagogisch werk? Start dan met het Basistraject Pedagogiek en Onderwijs. Hierna kun jij alsnog van start met de opleiding GPM4 (BBL of derde leerweg).

Kandidaten moeten werkzaam zijn in de kinderopvang en een (stage)overeenkomst hebben van minimaal 16-20 uur per week.

Hoe ziet de opleiding eruit?

+

De opleiding bestaat uit thema’s of leereenheden met een overkoepelend onderwerp. Voor deze thema’s of leereenheden volg je 1 keer per week een lesdag, volg je online modules en doe je ervaringen op in de praktijk. In de praktijk voer je ook praktijkopdrachten uit. Tussen de lesdagen kun je vragen stellen aan jouw docent(en).

Naast de pedagogische en organisatorische vakken volg je ook generieke vakken zoals Nederlands, Rekenen en Engels.

Waar is de opleiding?

+

De locaties voor de geplande opleidingen vind je op onze GPM4-pagina. Naast deze locaties bieden we bij vraag ook incompanytrainingen, trainingen op locatie van de (kinderopvang)organisatie. Indien meerdere locaties deelnemen of deelnemers zijn van andere organisaties, wordt vaak voor gekozen om te rouleren vanuit verschillende locaties.

Ik heb een andere vooropleiding, kan ik wel deelnemen?

+

Ook als je een andere vooropleiding hebt gedaan op (ped)agogisch gebied, kun je in aanmerking komen voor deelname. Wanneer je je inschrijft voor de opleiding, wordt er naar jouw opleidingsachtergrond gekeken. Twijfel je? Vraag dan bij ons na of jouw achtergrond voldoet. De onderwijsinstelling bepaalt uiteindelijk of je wordt toegelaten.

Ik heb een ‘oude’ opleiding gedaan in de SPW; hoe weet ik of dit niveau 3 of 4 is?

+

Dit staat (meestal) op je diploma vermeld. Als het een ‘oud’ diploma (ouder dan 5 jaar) SPW in de kinderopvang is, dan val je binnen de vooropleidingseisen en kom je in aanmerking voor deelname. Mocht je twijfelen dan kunnen wij altijd voor je uitzoeken of het aan het ROC voorleggen of je mag deelnemen. Ben je (nog niet) werkzaam in de kinderopvang en twijfel je of je diploma (volledig) kwalificeert. Kijk dan even op Diplomacheck | Kinderopvang werkt! (kinderopvang-werkt.nl)

Ik wil liever niet opgeleid worden naar niveau 4, is het mogelijk om alleen VVE deel of taal 3F deel te volgen?

+

Nee, dit opleidingstraject wordt volledig geïntegreerd aangeboden; de verdiepingsslag naar niveau 4 en het gewenste VVE programma vormen de basis van de opleiding. Wel is het mogelijk om VVE of 3F als los product in te kopen. Kijk op onze sitevoor meer informatie over ons VVE- en Nederlands 3F-aanbod.

Kan ik deze opleiding wel?

+

Als je aan de toelatingseisen voldoet, mag je er van uit gaan dat je het kunt. Een ‘nieuw’ element binnen het beroepsonderwijs zijn de verplichte onderdelen Nederlands, Rekenen en Moderne vreemde taal (Engels in dit geval). De onderwijsinstelling zal tijdens de intake een inschatting en/of test doen over je beginniveau hierin.

Wat als ik geen 20 uur per week werk?

+

We verwachten dat je minimaal 16-20 uur werkzaam bent bij een erkend leerbedrijf. Het is een erkende opleiding wat o.a. betekent dat er een minimale urennorm bij hoort. Als je minder dan 16-20 uur per week werkt, zit je onder deze urennorm en betekent dit dat je (de benodigde) aanvullende uren stage moet lopen. In overleg met je leidinggevende kan dit mogelijk op je huidige werkplek.

Ik heb al taalniveau 3F; kan ik hiervoor vrijstelling krijgen?

+

Elke deelnemer maakt bij de start van het opleidingstraject een instaptoets, waarop je als deelnemer vervolgens deel kunt nemen aan e-learning en trainingsbijeenkomsten om het eindniveau te behalen.

Als uit de instaptoets blijkt dat je al op het vereiste niveau zit, kan (in overleg met de onderwijsinstelling) de keuze gemaakt worden dat het examen voor dat betreffende vak vervroegd gemaakt kan worden. Indien je deze met een voldoende afrond kun je je aandacht richten op andere thema’s uit de opleiding.

Hoe lang duurt de opleiding?

+

De opleiding duurt 18 - 20 maanden (ca.1,5 jaar), afhankelijk van het moment van starten.

Als ik bij een ROC opgeleid wil worden van niveau 3 naar niveau 4 duurt dit 1 jaar, waarom is dit traject langer?

+

Dit opleidingstraject is speciaal ontwikkeld voor deelnemers die (vaak al jaren) werken in de kinderopvang en niet meer gewend zijn om te studeren. Daar komt bij dat zij veelal een eigen gezin hebben en de combinatie van werken en studeren vaak afschrikt.

Dit opleidingstraject vertrekt vanuit het dagelijks werken en leren in de praktijk; dat is de plek waar deelnemers leren. Door theorie toe te voegen aan herkenbare dagelijkse praktijksituaties vindt leren en ontwikkelen plaats.

Om het opleidingstraject voor deelnemers studeerbaar te houden en de kans op slagen te optimaliseren is er gekozen voor een aangepaste studieduur.

Binnen hoeveel tijd moet ik het halen?

+

Het is de bedoeling dat je aan het eind van de 18 - 20 maanden (afhankelijk van keuzemodule) alles met een voldoende hebt afgesloten. Iedereen is er bij gebaat dat je een diploma haalt. Indien je dit niet binnen de looptijd van het opleidingstraject redt, besluit de examencommissie over een mogelijke verlenging en de eisen waaraan je dan moet voldoen om alsnog de eindstreep te behalen.

Wat betekent de opleiding voor de organisatie waar ik stageloop/werk?

+

Voor het onderdeel BeroepsPraktijkVorming (BPV) heb je begeleiding nodig van een praktijkbegeleider. Dit is veelal een collega of leidinggevende die minimaal opgeleid is op niveau 4 Kinderopvang of hoger. De praktijkbegeleider begeleid je wekelijks door je te observeren, samen activiteiten of de dag te evalueren en opdrachten van je na te kijken.

Een praktijkbeoordelaar, een andere collega of leidinggevende (minimaal niveau 4 Kinderopvang), beoordeelt jou tijdens de proeves van bekwaamheid (praktijkexamens).

Geef bij jouw leerwerkplek aan wat de opleiding betekent voor hen.

Ik werk (alleen) op de BSO; is dat een probleem?

+

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch medewerker niv. 4 Kinderopvang is ook gericht op het werken op de BSO. Voor het VVE programma heb je echter wel te maken met een andere doelgroep kinderen. Om dit deel te kunnen behalen zul je hiervoor, in overleg met je werkgever, stage moeten lopen op de kinderopvang. Het is wel noodzaak dat je minimaal 16 uur per week werkzaamheden in de praktijk uit kan voeren. Met een BSO-contract kan dit soms wat lastiger zijn.

Kan ik later instromen in de opleiding?

+

Het is incidenteel mogelijk om later in te stromen, mede omdat het een (veelal) op maat gemaakte geïntegreerde opleiding is die voor een groot deel plaats vindt in de praktijk. Het besluit hiervoor ligt bij de onderwijsinstelling.

Ik dacht dat een niveau 4 opleiding alleen bedoeld was voor het management, klopt dit?

+

Een niveau 4 opleiding is niet alleen bedoeld voor managers, naast beleid-, beheer-, en coördinerende taken richt de opleiding zich o.a. op specifieke (ontwikkelings)achterstanden. Het biedt zowel verdiepende als verbredende kennis en vaardigheden (dit verhoogt je inzetbaarheid).

Wat betekent het voor mijn opleiding als ik langere tijd ziek ben of bijv. zwangerschapsverlof heb?

+

Mede gezien de korte looptijd van het opleidingstraject (18 - 20 maanden) en het feit dat het een op maat gemaakt geïntegreerd programma is, kan het al snel betekenen dat je gaat ‘achterlopen’. Op het moment dat je voortgang van de opleiding in het gedrang komt, zal de onderwijsinstelling hierover met je afspraken maken.

Hoe moet ik bepaalde onderdelen toepassen als ik niet met de doelgroep werk?

+

Als er onderdelen in de opleiding zitten die je in de praktijk niet kunt leren/aantonen, zullen er in overleg met je werkgever afspraken gemaakt moeten worden over werken op een andere locatie/afdeling. Het is van belang dit voor de start van de opleiding af te spreken.

Moet je zelf nog speciale computerprogramma’s op je computer hebben?

+

Het is wel noodzakelijk dat je beschikt over een laptop/computer om met de e-learning modules te werken. Daarbij worden de opdrachten en aanvullende materialen digitaal aangeleverd. Dit houdt in dat je documenten als Word, Excel of pdf-document moet kunnen openen. Een Microsoft-Officepakket is daarom wenselijk.

Hoeveel kost mij deze opleiding?

+

Het is een erkende BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding. Dit betekent dat je een werkplek nodig hebt om deel te kunnen nemen aan deze opleiding. Met de organisatie waar je werkt worden afspraken gemaakt over de kosten. Zij bepalen of er een eigen bijdrage van jou verwacht wordt.

Voor de BBL-opleiding kan de subsidie Subsidie Praktijkleren worden aangevraagd. Neem met ons contact op voor meer informatie.

Wordt er iets van mijn salaris hiervoor ingehouden?

+

Dit zijn afspraken die je met je eigen werkgever kan maken. Hierover maken wij geen afspraken.



Wat is de tijdsinvestering (studiedruk) per week voor mij als deelnemer?

+

Allicht dien je aanwezig te zijn bij de twee maandelijkse trainingsmomenten, de themaweken, de training on the job per kwartaal en de BeroepsPraktijkVorming (BPV). (zie ‘Opleiding en examens/hoe ziet de opleiding er uit).

Daarnaast kun je indicatief van het volgende uit gaan:

  • Maandelijks ontwikkelopdrachten bij BPV; ca. 4 uur voor invullen van de opdracht, kan mogelijk deels tijdens werktijd.
  • Praktijkopdrachten als effectmeting van de themaweken: ca. 4-8 uur buiten werktijd.
  • Zelfstudie voor de beroepsspecifieke onderdelen: ca.4-10 uur per maand
  • Examens (proeves), deze vinden veelal in praktijk plaats (zie ook praktijkopdracht); ca. 2-4 uur per proeve buiten werktijd)
  • Examens generieke delen; ca. 2-3 uur per onderdeel.

Vindt de opleiding onder werktijd plaats?

+

De maandelijkse trainingsbijeenkomsten en de lessen die worden aangeboden voor Nederlands, rekenen en Engels vinden buiten werktijd plaats.

Is het merkbaar op de werkvloer als medewerkers met de opdrachten bezig zijn of gaat het als ‘vanzelf’?

+

In principe zijn de opdrachten zo ingericht dat ze aansluiten op de praktijk. Als het goed is moet het wel merkbaar zijn dat medewerkers zich ontwikkelen maar dit hoeft niet ten kosten te gaan van de dagelijkse werkzaamheden van de pm’ers.

Moet er nog lesmateriaal aangeschaft worden? Zijn daar extra kosten voor? En moet de deelnemer deze zelf betalen?

+

De leermiddelen zitten bij het opleidingsgeld in. De deelnemer hoeft niks extra’s aan te schaffen en ook niet zelf te betalen.

Krijg ik een erkend diploma?

+

Ja, nadat je de examens met een voldoende hebt afgesloten ontvang je het, door het ministerie van OCW erkend, diploma ‘Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 Kinderopvang’.

Ben je verplicht om een vast aantal jaar bij de werkgever in dienst te blijven als deze de studie voor je vergoed heeft?

+

Dit zijn afspraken die je met je eigen werkgever kan maken. Hierover maken wij geen afspraken.

Wat als mijn arbeidsovereenkomst eindigt (ik uit dienst ga) en ik midden in mijn opleiding zit?

+

Om de opleiding af te maken, moet je een leerplaats hebben. Dit betekent dat als je uit dienst gaat, je een andere praktijkbiedende organisatie moet zoeken om daar je opleiding af te maken. Of mogelijk dat je huidige werkgever bereid is je hiervoor een leerplaats (stage) aan te bieden (met of zonder vergoeding).

Wat als ik een andere baan vind tijdens mijn opleiding?

+

Dan is het van belang dat je nieuwe werkgever op de hoogte is van het feit dat je deelneemt aan de opleiding. Om de opleiding af te kunnen maken, dient je nieuwe werkgever bereid te zijn als praktijkbiedende organisatie je verder te begeleiden en te beoordelen.

Wat betekent het voor mijn baan als ik het niet haal?

+

Dit is afhankelijk van de eis die je werkgever hierin stelt.

Wat zijn de gevolgen voor mij als ik de opleiding niet zie zitten?

+

Dit is afhankelijk van de eis die je werkgever hierin stelt.

Medewerkers die een half jaar ‘uit dienst’ gaan na 3 arbeidsovereenkomsten; wat betekent dat voor de opleiding?

+

Als het bekend is dat medewerkers binnen de looptijd van het opleidingstraject een half jaar uit dienst gaan, worden zij in principe niet toegelaten tot de opleiding, tenzij er op voorhand al afspraken zijn gemaakt over een (andere) erkende leerplaats voor deze periode.

Ga je een salarisschaal omhoog na het afronden van deze opleiding?

+

Dit zijn afspraken die je met je eigen werkgever moet bespreken.

Relevante opleidingen en trainingen

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!