Je leert goed afstemmen op de behoeften van baby’s

Leestijd: 4 minuten

Je leert goed afstemmen op de behoeften van baby’s

“Wij willen iedereen een fijne plek bieden en de ontwikkeling van de kinderen stimuleren”, stelt Sharon van den Hurk van kinderopvang ’t Eerste Stapje in het Brabantse Biezenmortel. “Dat begint bij de baby’s op de groep. Dankzij de training Ruimte voor Baby’s begrijpen we de behoeften van deze jongste doelgroep nog beter.”

Om de kwaliteit van de baby-opvang te verhogen, moet de kennis van pedagogisch medewerkers verbeteren, stelt de overheid in de wet IKK. Hoewel het verplicht is je bij te scholen, voelde de training voor het team van ’t Eerste Stapje als een belangrijke toegevoegde waarde. “Dat komt door de manier van lesgeven van WerkendLeren”, vertelt Sharon van den Hurk. “Je merkt dat de trainers begrijpen hoe het op de groep gaat. Ze weten heel goed de theorie te koppelen aan de dagelijkse praktijk.”

“We volgden de training Ruimte voor Baby’s bij WerkendLeren vooral om weer eens kritisch naar onze eigen werkwijze te kijken. De training leerde ons alles over de breinontwikkeling van baby’s. De praktische ervaring van de trainers zorgde ervoor dat we het geleerde direct toepasten op onze locatie. We kijken nu nog bewuster naar de behoefte van onze jongsten en stemmen daar ons gedrag op af.”

Breinontwikkeling van baby’s

In de training leer je de nieuwste inzichten rond de ontwikkeling van het brein van baby’s. Sharon van den Hurk: “Die lessen over breinontwikkeling vond ik heel interessant. Ik was verrast dat baby’s bij onvoldoende stimulatie aangeleerde dingen ook snel weer vergeten. Je moet ze dus voldoende stimuleren en uiteraard ook opletten dat je het kleintje niet overprikkelt. Daar was volop aandacht voor in de les. Dankzij de training zijn we ons bewuster van de handelingen en activiteiten die we doen en het effect daarvan op een baby. We stemmen ons gedrag voortdurend af op de reactie van de baby. Zo ontstaat vertrouwen en stimuleren we de ontwikkeling.”

Praktische training

De training bevat een groot aantal praktijkopdrachten. “Op een gegeven moment kropen we zelf door onze groepsruimte”, blikt Sharon van den Hurk terug. “Pas dan ervaar je wat een baby ziet en hoort. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de plafondlampen heel vervelend in de ogen schijnen. Het zijn soms kleine aanpassingen die een groot verschil maken.” Onlangs legden ze een nieuwe tuin aan en creëerden daarin ook een plek voor de jongste doelgroep. De binneninrichting verder aanpassen is de volgende stap. “Kijken wat onze jongste doelgroep nodig heeft en vervolgens de puntjes op de i zetten, dat heeft deze training ons gebracht. Een vaardigheid die ons en de kinderen veel oplevert.”

Training: Ruimte voor Baby’s

Goede baby-opvang vraagt om specifieke vaardigheden, kennis en gedrag. Samen met professionals uit de praktijk ontwikkelden we een scholingsprogramma voor het werken met baby’s. Na deze training kun je het gedrag van de baby analyseren en interpreteren. Je herkent de behoeften van de baby en kunt hier goed op reageren. Daarmee creëer je een veilige situatie voor de kleine om zich goed te ontwikkelen. Ook leer je omgaan met onzekere of veeleisende ouders.

Opbouw van de training

De praktische training van 5 dagdelen bestaat uit vijf modules inclusief e-learningmateriaal. Dankzij praktijkopdrachten die aansluiten bij je dagelijkse werk, is het effect van de training direct zichtbaar op jouw locatie.

Module 1: De ontwikkeling en hechting van de baby

Module 2: De begeleiding van de baby

Module 3: Relaxed en zonder stress met baby’s op de groep

Module 4: De speelomgeving van de baby

Module 5: De organisatie en samenwerking met ouders

Erkende training

Werken op een babygroep mag alleen met aanvullende scholing. Deze eis komt voort uit de Wet IKK. Per 1 januari 2023 moeten alle beroepskrachten die met 0-jarigen werken, beschikken over een bewijs waaruit blijkt dat ze specifieke scholing voor baby-opvang volgden. Onze training is erkend door CAO-partners en FCB. Na het volledig en succesvol doorlopen van het programma, ontvang je het erkende certificaat Ruimte voor Baby’s.

Meer weten over deze training? Kijk op werkendleren.nl/rvb

Train-de-Trainer

Naast de training voor pedagogisch medewerkers bieden wij ook een programma voor trainers. Het Train-de-Trainer-programma Ruimte voor Baby’s is bedoeld voor zowel externe trainers als voor interne trainers die hun eigen collega’s willen trainen. In deze training leer je hoe jij pm'ers aandacht en ruimte kunt laten bieden aan de jongste kinderen op het kinderdagverblijf. 

Meer weten over het train-de-trainer programma? Kijk op: https://werkendleren.nl/opleidingen/ruimte-voor-baby-s-train-de-trainer

Dit programma is ontwikkeld door:

  • Marga van der Linden (WerkendLeren / Ikke)
  • Tesse Nuijten (Ikke)
  • Mirjam Meeuwissen (WerkendLeren / Ikke)
  • Wilmie Colbers (Colbers-advies)
  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!