Subsidie voor duurzame inzetbaarheid: haal winst uit werkgeluk

Leestijd: 4 minuten

Subsidie voor duurzame inzetbaarheid: haal winst uit werkgeluk

De overheid heeft interessante subsidieprogramma’s gelanceerd die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. Dat is goed nieuws voor kinderopvangorganisaties die op zoek zijn naar innovatieve manieren om hun organisatie te versterken en die het hoofd willen bieden aan het groeiende personeelstekort. Danielle van WerkendLeren vertelt over de kansen die deze subsidie biedt.

Subsidies voor duurzame inzetbaarheid zijn hard nodig. Dat wordt volgens Danielle, strategisch manager bij WerkendLeren, benadrukt door de huidige en verwachte personeelstekorten.

Het personeelstekort in de kinderopvang kan de komende jaren explosief oplopen. Momenteel bestaat het personeelstekort uit ongeveer 5.000 medewerkers. Maar met de kabinetsplannen van bijna gratis kinderopvang en het behoud van de huidige BKR kan dit de komende jaren oplopen naar 40.000 medewerkers. ‘Bij WerkendLeren zien we de voordelen die het investeren in medewerkers biedt’, aldus Danielle. ‘Om personeel te behouden is het belangrijk dat we onze aandacht verleggen naar duurzame inzetbaarheid, zodat personeelsverloop vermindert en de werkproductiviteit verhoogt.’

Juiste omstandigheden

‘Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan het bieden van een stabiele werkplek.’ Danielle vertelt dat het terug te brengen is naar een simpele definitie: de juiste omstandigheden creëren voor medewerkers voor een lange, gezonde en gelukkige carrière. ‘Door er zeker van te zijn dat iemand werkplezier ervaart en gezond en gemotiveerd is, blijft hij of zij inzetbaar voor een lange tijd. En dat zal ten goede komen bij het bereiken van organisatiedoelen.’

Win-winsituatie

Door het creëren van deze juiste omstandigheden, heb je als werkgever een streepje voor op een arbeidsmarkt. Want die is competitiever dan ooit. ‘Het wordt steeds moeilijker om gekwalificeerd en gemotiveerde medewerkers aan te trekken én te behouden’, zegt Danielle. ‘Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid help je medewerkers om zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen binnen je organisatie, waardoor het risico op personeelsverloop vermindert.’

Bovendien kan duurzame inzetbaarheid een aanzienlijke verhoging van de productiviteit en efficiëntie van de organisatie teweegbrengen. ‘Zodra je medewerkers mogelijkheden biedt om nieuwe vaardigheden te verwerven, zich te specialiseren en bij te blijven met de laatste ontwikkelingen in de sector, zul je merken dat zij meer waarde kunnen en zullen toevoegen.’

3x langer dienstverband

Danielle vertelt dat medewerkers die de juiste trainingen, persoonlijke aandacht en zorg ontvangen doorgaans drie keer langer bij een organisatie blijven. ‘Ze ervaren vaak minder werkdruk, zijn minder snel ziek en hebben minder kans om uit te vallen’. Dat maakt investeren in de gezondheid van medewerkers in de kinderopvang dus niet een klein beetje, maar buitengewoon lonend. Organisaties die momenteel een ruim budget van € 60.000,- hebben voor het opleiden en trainen van hun medewerkers, kunnen als het ware met deze subsidie hun opleidingsbudget ‘verdubbelen’.

Bewezen cruciaal

De laatste jaren is de relatie tussen gelukkige medewerkers en bedrijfsresultaten zo goed bewezen, dat we erg eigenlijk niet meer omheen kunnen. Maar slechts vier op de tien organisaties doet daadwerkelijk iets om de gezondheid van medewerkers te bevorderen. Belangrijkste reden: ‘de kosten’. De overheid heeft erkend hoe cruciaal duurzame inzetbaarheid is voor het versterken van de sector en het aanpakken van het personeelstekort. Daarom biedt zij nu ondersteuning via subsidies’, aldus Danielle.

Subsidie

Goed werkgeverschap is gericht op het creëren van een positieve werkcultuur en het vergroten van de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers/ opdrachtnemers. Dit kan worden bereikt door bewustwording te bevorderen en een positieve bedrijfscultuur te stimuleren, waardoor een omgeving wordt gecreëerd waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en optimaal kunnen presteren.

Wij geloven in de kracht van investeren in medewerkers. Investeren in hun groei en ontwikkeling en het creëren van een duurzame en veerkrachtige arbeidsmarkt. De overheid ziet dit belang ook en heeft verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in een leven lang ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Deze subsidies liggen op ca. 50% van de kosten en kunnen voor het midden- en klein bedrijf oplopen tot wel 80%.

img

Subsidiabele activiteiten

Binnen de aanvraagmogelijkheden kunnen onder andere de onderstaande activiteiten worden uitgevoerd:

  • Ontwikkelen en implementeren van een strategisch opleidingsplan
  • Uitvoeren van ontwikkel- en loopbaanscans
  • Individuele begeleiding en coaching
  • Kortdurende trainingen
  • Workshops
  • Vormgeven en implementeren van een gesprekscyclus
  • Ontwikkelen van eigen leertrajecten
  • Opzetten en inrichten van een eigen online leerplat-form voor medewerkers

Aanvraag rondom herfstperiode

Van september tot en met november is het mogelijk om de subsidie aan te vragen voor jouw organisatie. De voorbereidingen vinden plaats in juni t/m augustus en de subsidie werkt op basis van op=op. Dus wees er snel bij!

Wil je weten hoe je duurzame inzetbaarheid verankerd in jouw organisatie of wil je subsidiabele activiteiten aanvragen? WerkendLeren adviseert en begeleid organisaties al sinds 2011 op dit gebied en helpt je graag verder.






  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!