Nederlandse taal op de werkvloer

Leestijd: 2 minuten

Nederlandse taal op de werkvloer

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlandse (beroeps)bevolking van 16 jaar en ouder moeite heeft met de Nederlandse taal. Het gaat zowel om autochtone als allochtone werknemers. Juist hierdoor ondervinden zij hinder op hun werk omdat zij niet goed kunnen schrijven en (begrijpend) lezen.

Taalscholing heeft een positieve impact op het functioneren en het dagelijkse leven van werknemers. Onderzoeken wijzen dan ook uit dat werkenden die sterker in taal worden, meer zelfvertrouwen krijgen en dat hun zelfredzaamheid toeneemt. Voor de organisatie geldt dat hierdoor minder fouten worden gemaakt, minder herstelwerkzaamheden nodig zijn en (geschreven) instructies beter te interpreteren zijn. In het dagelijkse leven gaan werknemers actiever deelnemen aan sociale activiteiten hetgeen de duurzame inzetbaarheid ten goede komt. Een win-win voor iedere betrokkene.

Binnen de sector kinderopvang komt dit op verschillende momenten naar voren: o.a. het voorlezen aan jonge kinderen, het schrijven in het zgn ‘heen-en-weer schrift’ en het maken van korte verslagen gaat vanzelfsprekender. Bovendien hebben kinderopvangorganisaties te maken met de gestelde eisen die deel uitmaken van de nieuwe wet- en regelgeving IKK, waarvan de eis Nederlands 3F er één is.

Wat bied je als werkgever hierin en hoe zorg je ervoor dat jouw toegewijde werknemer de ondersteuning krijgt bij een goede beheersing van de Nederlandse Taal zodat zij/hij nog beter wordt in haar/zijn werk en het zelfvertrouwen verder toeneemt?

Op dit moment is een nieuwe subsidieregeling in voorbereiding en over niet al te lange tijd gaat een nieuwe aanvraagperiode van start voor trajecten gericht op Nederlandse Taal, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid.

WerkendLeren biedt trajecten die werknemers op een hoger niveau brengen op het terrein van Nederlandse Taal, maar ook op het gebied van digitale vaardigheden en rekenvaardigheid. Daarnaast biedt zij professionele ondersteuning bij het aanvragen van beschikbare subsidies voor werkgevers.

Nieuwsgierig naar wat WerkendLeren kan betekenen? Wacht dan niet langer en maak vrijblijvend een afspraak met één van onze collega’s. Wij vertellen u graag meer over onze trajecten èn de ondersteuning bij subsidie-aanvragen.

  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!