Een ticket naar de toekomst

Leestijd: 6 minuten

Een ticket naar de toekomst

Niets in ons leven blijft hetzelfde. De wereld om ons heen verandert zonder dat we daarom vragen. Je kunt je er niet aan onttrekken. Kijk jij naar wat er in je werkomgeving gebeurt? Kies jij zelf, waar je straks heen wilt? Dan kun je je doel bereiken. Laat jij je meevoeren zonder om te kijken? Dan kom je op een plek waar je niet wilt zijn. Bepaal je liever zelf je richting? Neem dan zelf het stuur in handen!

Kom jij ze nog tegen? De lantaarnopsteker, die telkens de ladder opklimt om de straatverlichting aan te steken? De biezentrekker in de fietsenfabriek, die met vaste hand gouden lijnen trekt over het frame? De beurshandelaar, die de longen uit zijn lijf schreeuwt bij de aan- en verkoop van aandelen? 

Het zijn voorbeelden van beroepen die veranderd zijn, of die zijn opgelost in de geschiedenis. Nieuwe beroepen ontstaan, bestaande beroepen veranderen, oude beroepen verdwijnen. Dat was vroeger al zo en dat is nu nog. De biezentrekker van vroeger zou tegenwoordig aan elektrische fietsen sleutelen.

Je loopbaan valt grotendeels samen met je levensloop. Het is jouw leven, dus je wilt een baan die bij jou past. De wereld verandert en je leven en je beroep ook. Stilstaan is geen optie, je aanpassen en blijven leren wel. Toen de paard-en-wagens van Van Gend & Loos het autoverkeer in de jaren vijftig te veel ophielden, stapte dit transportbedrijf over op bestelauto’s en gingen koetsiers hun rijbewijs halen. Omscholen en bijleren is dus niets nieuws. Nieuw zijn wel de mogelijkheden om dit te doen.

Je bepaalt zelf of je met de verandering van je werk meegaat of iets anders gaat doen. Heb je plezier in je werk? Zorg dan dat je bijblijft en dat je je werk kunt blijven doen. Doe je liever iets anders? Zoek dan uit wat bij je past en pak de kans die je krijgt. Er zijn volop mogelijkheden om in werktijd meer te leren over je huidige vak, of om door te leren naar een nieuw beroep. 
Wil je weten hoe? Lees dan hieronder verder en neem contact op met het team van WerkendLeren.

Heb jij de volgende halte al eens bezocht?

Elke tijd biedt nieuwe mogelijkheden. Wacht niet passief af wat de tijd gaat brengen, maar oriënteer je op de toekomst en grijp je kans. Weet jij wat de volgende halte in jouw loopbaan is? Weet jij waar je heengaat? Je werkgever kan je vertellen welke richting de organisatie inslaat. Hij kan uitleggen wat er straks van jou verwacht wordt. Hij of zij moet jou ook de kans bieden om die nieuwe taken tijdens je werk te gaan verkennen. Niet alleen jij, maar ook jouw werkgever wil weten hoe jij straks het beste tot je recht komt. Wat zijn jouw kwaliteiten, waar liggen je kansen, in welke richting wil jij groeien? 

Vroeger werden deze vragen alleen op school gesteld. Die tijd is voorbij. Nu horen deze vragen bij je werk. Organisaties veranderen, je werk verandert, en jij moet de kans krijgen om je aan te passen. In een wereld die zich ontwikkelt, kan jouw toekomst binnen of buiten je huidige baan liggen. Dat kun je op je werk uitproberen door met nieuwe dingen aan de slag te gaan. Er zijn subsidiemogelijkheden voor jou om bij te leren of je om te scholen. Er zijn ook subsidiemogelijkheden voor werkgevers om het werk zo in te richten, dat werknemers zich tijdens hun werk kunnen oriënteren en ontwikkelen. 
Wij van WerkendLeren richten ons op werkenden die bij willen leren. We helpen jou en je werkgever verder om je toekomstige bestemming te bereiken. We helpen jullie ook met de subsidieaanvragen.

Stippel zelf je reis uit

Iedereen wil fijn werk hebben en gewaardeerd worden, maar dan moet je ook iets kunnen bieden. Dit kan door steeds iets bij te leren. Wat kun je doen om jezelf en je loopbaan een zetje te geven? 

  • Kijk wat er om je heen gebeurt. Wat trekt je aan en wat niet? Maak je eigen keuzes.
  • Weet je al een beetje waar je heen wil? Zoek dan uit wat je moet doen om daar te komen.
  • Neem zelf het stuur in handen. Je bepaalt zelf welke weg je met je loopbaan inslaat. 

Als je weet waar je heen wil, dan kun je een cursus of een training gaan volgen. Als je je nog aan het oriënteren bent, bespreek dan met je werkgever of je iets nieuws kunt proberen. Pak nieuwe taken op of probeer een nieuwe aanpak uit. Deel je ervaring met collega’s en zoek uit wat werkt. Zo kun je groeien in je werk, krijg je andere taken, ga je nieuw werk doen, of ga je naar een andere organisatie. 

Wij van WerkendLeren richten ons speciaal op jou; iemand die werkt en die in de praktijk iets bij wil leren. Daarom hoef je bij ons niet per se in augustus te beginnen en kun je vaak flexibel instromen. Onze lessen zijn op jouw situatie afgestemd. De theorie is ondersteunend en je leert vooral door het in de praktijk uit te proberen. Daarom zijn onze leertrajecten vaak korter dan bij andere opleidingen. 

Stuur je organisatie richting de toekomst 

De kracht van elke organisatie schuilt in de mensen die er werken. Lopen de mensen achter in kennis en vaardigheden, dan raakt de hele organisatie achterop. Hoe richt je de werkomgeving zo in, dat de medewerkers kunnen blijven leren? Drie zaken zijn hier van belang: richting, ruimte en ruggensteun.

  1. Maak concreet wat er op je organisatie afkomt en welke richting je opgaat. Vertel hoe het werk verandert en wanneer. Laat de gevolgen voor mensen zien. Toon de mogelijkheden. 
  2. Geef mensen de ruimte om zich aan te passen. Laat ze iets nieuws uitproberen en wissel ervaringen onderling uit. Geef medewerkers meer keuzevrijheid. Als mensen het werk op hun manier mogen doen, dan nemen ze regie en voelen ze zich verantwoordelijk. Maak tijd en geld vrij voor om- en bijscholing en gebruik de subsidieregelingen die hiervoor zijn.
  3. Geef mensen ruggensteun door vertrouwen te geven. Voer veranderingen in stapjes door en complimenteer mensen als het lukt. Zo wordt het leren uitdagend en leuk. Laat mensen onderling en met hun leidinggevenden ervaringen uitwisselen, zodat niemand alleen staat.

Boek nu een ticket naar je eigen toekomst!

Sta jij in de startblokken om aan je reis naar de toekomst te beginnen? WerkendLeren helpt jou en je werkgever op weg. Samen kijken we welk leertraject bij jou of bij jouw organisatie past. Wij kennen ook de subsidiemogelijkheden en helpen jou en je werkgever graag bij het aanvragen van subsidies. 

Klik hier om gratis de opleidingsgids of subsidiegids aan te vragen.

  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!