​Met mijn diploma kan ik niet (meer) aan de slag in de kinderopvang.

Leestijd: 5 minuten

​Met mijn diploma kan ik niet (meer) aan de slag in de kinderopvang.

Droom jij er al een tijdje van om (weer) aan de slag te gaan in de kinderopvang, maar je heb je niet (meer) de juiste papieren? Dan is de scholing Pedagogisch basiskennis 0-13 jaar iets voor jou. Na het afronden van deze scholing ontvang je een aanvullend bewijs op jouw diploma en kun je aan de slag als pedagogisch medewerker. Je kunt deze scholing kosteloos volgen met het STAP-budget.

Volg de vier modulen in je eigen tijd en tempo.

In deze erkende online scholing doe jij pedagogische basiskennis op in vier modulen. Je werkt individueel aan diverse opdrachten en aan een portfolio. Daarnaast krijg je ondersteuning van een leercoach. Deze zal je via twee gesprekken helpen bij het maken van de portfolio-opdrachten en begeleiden bij vraagstukken. Ook kun je samenwerken met andere studenten. Dit doe je door online met elkaar af te spreken, of door elkaars gemaakte opdrachten te voorzien van feedback. Je volgt de modules in je eigen tijd en tempo.

img

Module 1: Het pedagogisch beleidsplan en de pedagogische stromingen

De eerste module bestaat uit twee onderdelen: het pedagogisch beleidsplan en de pedagogische stromingen.

Je begint met het onderdeel pedagogisch beleidsplan. Dit plan kan voor jou erg belangrijk zijn, omdat het helpt bepalen of een organisatie bij jou past. De organisatie beschrijft hierin namelijk hoe zij zorgdraagt voor verantwoorde kinderopvang, hoe er invulling wordt geven aan de eisen en regels vanuit wetgeving, de sfeer op de opvang en met welke methodes gewerkt wordt.

Na het pedagogisch beleidsplan ga je aan de slag met de pedagogische stromingen. Er ontstaan telkens nieuwe ideeën, vragen, problemen, meningen, opvattingen en gedachten over hoe je kinderen kunt opvoeden. Toch zijn er door de jaren heen verschillende pedagogen bekend geworden door de deskundigheid en de theorie die zij hebben over het opvoeden van kinderen. In dit onderdeel leer wat de visie van deze pedagogen zijn en hoe je deze visie terugziet in de praktijk. Iedere organisatie is namelijke verplicht om een pedagogische visie te hebben, die is vastgelegd in het pedagogisch beleid.                                                                                           

Module 2: Ontwikkeling van het kind en de vier pedagogische doelen van Riksen-Walraven

De tweede module bestaat opnieuw uit twee onderdelen: De ontwikkeling van het kind en de vier pedagogische doelen van Riksen-Walraven.

Kinderen van verschillende leeftijden hebben ook verschillende interesses en mogelijkheden. Wat een kind leuk vindt om te doen en wat hij kan, heeft te maken met de ontwikkeling van een kind. Daarom komen verschillende fases die een kind doormaakt aan bod. Met de zes ontwikkelaspecten die hieronder staan afgebeeld, leer je wat een kind leert in deze levensfase. Je krijgt praktijkvoorbeelden, vragen over de ontwikkeling en vragen over hoe jij dit vroeger zelf hebt ervaren toen jij in deze levensfase zat. Kortom je leert alles over de ontwikkeling van het kind en wat van jou als pedagogisch medewerker wordt verwacht. 

img

Vervolgens ga je aan de slag met de vier pedagogische doelen van Marianne Riksen-Walraven die hieronder zijn afgebeeld. Marianne heeft zich verdiept in de kwaliteitseisen die gelden in de kinderopvang. Haar basisdoelen zijn nog altijd zo belangrijk, dat ze zijn vastgelegd in de wet Kinderopvang. Ze zijn een belangrijke pijler geworden voor de kwaliteit in de kinderopvang. Iedere organisatie in de kinderopvang is verplicht om aan deze vier basisdoelen te werken.

img

Module 3: De zes interactievaardigheden

In de derde module staan de zes interactievaardigheden centraal die een pedagogisch professional nodig heeft in de kinderopvang. Je leert welke vaardigheden essentieel zijn als het gaat om de interactie met kinderen. Het doel van de interactievaardigheden is dat je een goede band met het kind opbouwt, waardoor het kind zich vertrouwt voelt bij jou. Het gaat om het bieden van steun aan een kind, het stimuleren van de ontwikkeling of het verwoorden van wat het kind doet. Veel interactievaardigheden zijn ook goed toe te passen in de onderlinge communicatie met collega’s en ouders of verzorgers. 

img

Module 4: En nu naar de praktijk

In de laatste module kun je de readers van de drie voorgaande modules downloaden, zodat je alle informatie overzichtelijk hebt en alles makkelijk kunt terugvinden. Ook kun je jezelf testen, een coachmoment inplannen en je portfolio inleveren.

Als je de gehele training hebt doorlopen, lever jij jouw portfolio in en wordt deze nagekeken. Is jouw portfolio goedgekeurd? Dan heb je jouw certificaat gehaald, die een aanvullend bewijs is boven op je huidige diploma.

Met het STAP-budget zelfs gratis te volgen!

Ben jij na het lezen van dit blog enthousiast geworden en wil jij deze scholing graag volgen? Dat kan gratis met het STAP-budget. Elke oneven maand gaat het loket weer open en kun jij de subsidie aanvragen als jij deze nog niet in dat jaar toegekend hebt gekregen. Wil je deze scholing volgen zonder het STAP-budget dan bedragen de kosten € 595,-. Het voordeel hiervan is dat jij kunt starten wanneer jij wilt. Aanmelden kan via: https://watisjevolgendestap.nl/aanbod/pedagogische-basiskennis-0-13-jaar/

  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!