Wanneer is jouw organisatie klaar voor Nederlands 3F?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer is jouw organisatie klaar voor Nederlands 3F?

Mede vanwege de Wet IKK worden aan kinderopvangorganisaties harde eisen gesteld: voor VVE- èn niet-VVE locaties. Deze eisen richten zich o.a. op het taalniveau Nederlands 3F. Aan medewerkers in de VVE en de reguliere kinderopvang worden verschillende taaleisen gesteld, ook gelden verschillende ingroeiperiodes.

Wat is de eis voor Nederlands 3F en wanneer moet ik daaraan voldoen?

  • Pedagogisch medewerkers in de reguliere kinderopvang moeten uiterlijk 1 januari 2023 aantoonbaar beschikken over taalniveau 3F voor mondelinge vaardigheid;
  • Pedagogisch medewerkers op een VVE-locatie in de 37 grootste (G37) of 86 middelgrote (G86) gemeenten moeten al per 1 augustus 2017 voldoen aan de taaleis 3F voor zowel mondelinge vaardigheid als leesvaardigheid.
  • Pedagogisch medewerkers op een VVE-locatie buiten de G37 en G86 moeten per 1 augustus 2019 voldoen aan de taaleis 3F voor zowel mondelinge vaardigheid als leesvaardigheid.
img

Hoe ga ik dit aanpakken voor mijn medewerkers?

Iedere kinderopvangorganisatie heeft hiermee te maken en iedere leidinggevende moet nadenken over de mogelijkheden om dit in te richten. In de praktijk ontstaan hierdoor wezenlijke verschillen met kinderopvangorganisaties die zich goed voorbereiden op de taalkwalificatie voor beroepskrachten.

Wat onderneemt jouw organisatie om deze ontwikkeling te volgen en de pedagogisch medewerkers te ondersteunen in het behalen van de benodigde kwalificaties op het gebied van Nederlands 3F? Het voldoen aan taalniveau 3F vormt niet alleen de basis voor een succesvolle, rijke taalomgeving, maar sterkt tegelijkertijd het zelfvertrouwen van de beroepskrachten in de kinderopvangorganisatie en zorgt ervoor dat pedagogisch medewerkers sterker in hun schoenen staan en voorbereid zijn op hun eigen toekomst.

Maar nu breekt de vakantieperiode aan en dat maakt dat waarschijnlijk even niet wordt stilgestaan bij de plannen om de nodige taalkwalificaties te behalen, terwijl het juist zo belangrijk is om nu al na te denken over trainingsmogelijkheden. Tegelijkertijd komt het Ministerie met de aankondiging van een nieuwe (korte) subsidieronde met ingang van 1 augustus 2018. De vraag die dan rijst is: hoe kunnen we snel toegang krijgen tot de geboden subsidie, en wanneer kunnen we de training gaan plannen voor onze medewerkers?

WerkendLeren is gespecialiseerd in trainingen voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en ontzorgt organisaties bij het behalen van de nodige kwalificaties. Op het terrein van Nederlands 3F betekent dit ondersteuning bij de subsidieaanvraag, de uitvoering van de trainingen voor beroepskrachten (op drie domeinen nl. spreekvaardigheid, leesvaardigheid en schrijven) en examinering. Samen met de organisatie denken we mee over een geschikt moment voor de training/lessen en de locatie waarop de lessen gegeven kunnen worden; meestal de eigen locatie. We kunnen daarmee tegemoet komen aan de wensen van de organisatie en de kosten worden voor een belangrijk deel gedekt door het subsidiebedrag dat aangevraagd kan worden. Voor de deelnemers betekent dit dat de training in kleine groepjes wordt gegeven, onder begeleiding van een bevoegd docent, en een directe koppeling met de dagelijkse praktijk heeft.

Ben je nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd naar ons taalprogramma en de mogelijkheden voor jullie organisatie? Via onze website kun je je aanmelden; wij nemen dan graag contact op om te verkennen op welke wijze wij iets kunnen betekenen in de professionaliseringsslag voor jullie kinderopvangorganisatie.

  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!