De stap naar voorschoolse educatie

Leestijd: 3 minuten

De stap naar voorschoolse educatie

"Wij willen voorschoolse educatie gaan bieden, maar hoe kiezen we het programma dat het beste bij ons past?" Dit is een vraag die wij geregeld van organisaties krijgen die de stap naar het bieden van voorschoolse educatie willen maken.

Een begrijpelijke vraag ook, gezien de vele programma's die hiervoor aangeboden worden. 

De vraag die daarop volgt gaat meestal over het verschil tussen de programma's en over wat het kost. De programma's beogen allemaal hetzelfde doel: stimuleren van de brede ontwikkeling van elk kind. De praktische verschillen zitten bijvoorbeeld in de manier waarop kinderen gevolgd worden in hun ontwikkeling en de wijze waarop dit geregistreerd wordt, maar ook in het aanbod van ondersteunend materiaal voor pedagogisch medewerkers. Ook is er verschil in de manier waarop activiteiten en thema's worden gekozen. In het Startblokken programma bijvoorbeeld, volgt de pedagogisch medewerker hierin het kind en bedenkt zij zelf passende activiteiten. Bij het Piramide programma worden de activiteiten en thema's aangereikt in projectboeken, waar de pedagogisch medewerker een keuze uit maakt, aansluitend bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Het is dus goed om ook te kijken wat bij de visie van de organisatie past.

Belangrijk is het ook om te weten waar je bij het kiezen van zo'n VVE programma nog meer rekening moet houden. Werk je op je locatie(s) samen met een basisschool, dan is het voor de doorgaande lijn naar de basisschool gewenst om het programma te kiezen waar de school al mee werkt. Vaak is dit zelfs vanuit gemeenten verplicht. Hou er rekening mee dat je kiest voor een door het NJI erkend integraal programma, welke zich op alle ontwikkelingsgebieden richt en daarmee voldoet aan de wet OKE. 

Maar hoe zit het dan met de VVE Basistraining, dat is toch geen VVE programma?

Dat klopt, deze training is ontwikkeld in samenwerking met de ontwikkelaars van vier verschillende VVE programma's: Piramide, Uk&Puk, Kaleidoscoop en Startblokken. De VVE basistraining geeft alle pedagogisch medewerkers dezelfde goede basis en startkwalificatie om op een voorschoolse educatie groep te werken, nog los van de methode die men kiest. Een aansluitende koptraining van een van de programma's, zorgt dan voor een vakbekwame kwalificatie, gericht op het gebruik van een specifiek programma. 

En wat kost dat allemaal?

Uiteraard begrijpen we ook dat het budget dat je hebt bepalend kan zijn voor je keuze. Gelukkig zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van subsidie voor de scholing in VVE programma's. Werkend Leren kan voor veel van haar scholingsaanbod ook de subsidieaanvraag voor je regelen, zodat je daar geen omkijken naar hebt. https://werkendleren.nl/subsidies

 Twijfel je nog over de keuze van een VVE programma of wil je meer over een bepaald programma weten? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Wij vertellen u graag meer over de programma's en komen zo nodig bij u langs voor een korte presentatie van een programma om u bij uw keuze te helpen.

  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!