SLIM-subsidie: zo zette kinderopvang de...
Hoe kun je jouw organisatie laten groeien? “Medewerkers mogelijkheden geven tot leren en ontwikkelen is belangrijk in deze tijden van personeelskrapte.”
Leestijd: 4 minuten
Het nieuwe train-de-trainer licentieprogramma van SOS kinderen en emoties start in januari. Eerder volgden verschillende deelnemers al een interessante SOS-training. Wat vonden ze er eigenlijk van? We vroegen het Linda Linssen, een van de deelnemers.
Linda vertelt: ‘Ruim 23 jaar werk ik met kinderen. Eerst in de kinderopvang en sinds drie jaar in het basisonderwijs. Tijdens mijn loopbaan ontdekte ik dat ik meer naar de essentie van het kind wilde. Ik wilde me richten op het nut van emoties en hier op een passende manier op inspelen. In mijn huidige functie als onderwijsassistent krijg ik tijd, ruimte en vertrouwen om kinderen de nodige extra aandacht te geven en om me op het sociaal-emotionele vlak te focussen. Ik ben ervan overtuigd dat ik kinderen, collega's en ouders veel kan leren over emoties.
Het inspelen op de persoonlijke behoeften van kinderen en ze echt zien: dat drijft me en zorgt ervoor dat ik mijn werk vol passie doe. Mijn eigen basisschoolperiode was niet zonder vallen en opstaan en ook mijn eigen kinderen speelden mee in de keus om me meer te verdiepen in emoties.
Het inspelen op de persoonlijke behoeften van kinderen en ze echt zien: dat drijft me en zorgt ervoor dat ik mijn werk vol passie doe.
Kinderen hebben ieder een uniek karakter en een eigen hulpvraag en behoefte. Ik kom voor vragen te staan als ‘hoe ga ik om met bepaald gedrag?’ en ‘wat heb ik nodig om kind op een passende manier te helpen?’ Ik deed mee aan de SOS-training om antwoord te krijgen op dit soort vragen.
En, is dat gelukt?
Jazeker! Tijdens eerdere trainingen van SOS kinderen en emoties leerde ik al veel over de functies en werking van emoties, over hoe ik kinderen kan helpen om beter om te gaan met hun emoties en hoe ik ouders kan meenemen in en inspireren over emoties. Als je van jongs af aan begeleiding krijgt in het omgaan met emoties, dan kan dat een heel stuk rust geven aan het kind. Dat heeft vervolgens weer een positieve uitwerking op het gezin, de klas en de samenleving.
Als je van jongs af aan begeleiding krijgt in het omgaan met emoties, dan kan dat een heel stuk rust geven aan het kind.
Deze maand ben ik gestart met de licentietraining SOS kinderen en emoties voor professionals in het basisonderwijs. Als ik deze training succesvol afrond, mag ik mij expert noemen voor sociaal-emotionele ontwikkeling binnen het onderwijs en kan ik mijn kennis overbrengen op het hele team binnen de school. Ook kan onze school dankzij deze licentie aantonen dat wij dagelijks aandacht hebben voor een prettig en veilig sociaal-emotioneel klimaat. Daarnaast kan ik onder mijn eigen naam TOELSZ onder andere lezingen en workshops geven aan ouders.
Dankzij mijn eerdere trainingen ben ik veel inzichten rijker. Tijdens de trainingsdagen gingen we echt de verdieping in. De leerstof was heel duidelijk en we kregen mooie tips, tools en materialen aangeboden. Vervolgens konden we het geleerde meteen toepassen in de praktijk.
Vanaf dag één gaan we met een doel aan de slag. We stellen onder begeleiding van een trainer een plan op om een aanpak te implementeren binnen de school.
Tijdens de huidige licentietraining voor professionals in het basisonderwijs gaan we nog verder de diepte in. Vanaf dag één gaan we met een doel aan de slag. We stellen onder begeleiding van een trainer een plan op om een aanpak te implementeren binnen de school. Ik sta aan de start van deze training en heb er ontzettend veel zin in.
Wees je ervan bewust dat het belangrijk is om echt verder te kijken naar het gedrag van kinderen. Wat zit er voor hulpvraag achter het gedrag? Het is belangrijk dat we dit samen met het kind, ouders en soms ook leerkrachten onderzoeken. Als we dit vanuit positiviteit en nieuwsgierigheid aanvliegen, is de kans groot dat kinderen lekkerder in hun vel komen te zitten en daardoor beter tot leren komen. Geef kinderen vertrouwen en laat ze voelen en zien dat je er voor hen bent, met alles wat erbij hoort.
Kortom: laat emoties vóór je werken en niet tegen je.
De eerstvolgende licentietraining SOS kinderen en emoties start in januari. Lees alles over de inhoud, data en tijden voor kinderopvang of basisonderwijs en schrijf je in!
Deel dit bericht op
Hoe kun je jouw organisatie laten groeien? “Medewerkers mogelijkheden geven tot leren en ontwikkelen is belangrijk in deze tijden van personeelskrapte.”
Weinig kinderopvangorganisaties weten dat er MDIEU-subsidie is voor duurzame inzetbaarheid, waarmee je kunt inzetten op plannen rondom binden, boeien en verzuimreductie....
Wil jij het pedagogisch en didactisch handelen op jouw groep(en) verder ontwikkelen? Dan heb je misschien wel ervaren dat het lastig kan zijn om telkens vernieuwende en...
De Wet IKK voor de kinderopvang nadert de deadline van 2025. Ondertussen ervaren werkgevers en pedagogisch medewerkers druk, doordat zij nog niet voldoen of omdat er banen op...
De overheid heeft interessante subsidieprogramma’s gelanceerd die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid. Dat is goed nieuws voor kinderopvangorganisaties die op zoek zijn...
Organisaties in de kinderopvang moeten steeds meer investeren in kwaliteits- en kennisontwikkeling. Kan dit voordeliger en hoe? Luuc Hek, operationeel manager bij...
'Het creëren van een open leer- en werkcultuur', dat was een van de doelen van Kinderdagverblijf Poespas in Nijmegen. Met de SLIM-subsidie lukte het hen om te investeren in...
Wil jij graag aan de slag als pedagogisch medewerker of als onderwijsassistent? Heb je veel relevante (werk) ervaring, maar nog geen formeel diploma voor de functie? Of werk...
De kinderopvang is in ontwikkeling. Daarom wil jij meegroeien en je vaardigheden up-do-date houden. In dit blog vind je trainingen die anno 2023 wel heel relevant zijn. Zoals...
Dit jaar vindt de dag tegen pesten plaats op 19 april. Ook in de kinderopvang en BSO komt pesten voor. Als pedagogisch medewerker kun je je soms machteloos voelen in de...
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!