Carrièreswitch: Susanna schoolt zich om naar de kinderopvang

Leestijd: 5 minuten

Carrièreswitch: Susanna schoolt zich om naar de kinderopvang

Wil jij een carrièreswitch maken? Dan kan het spannend zijn om na jaren weer een opleiding te starten en om de zekerheid van jouw huidige baan op te zeggen. Susanna van der Boon waagde ondanks haar onzekerheid toch de sprong en startte de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker. In dit blog vertelt zij meer over haar carrièreswitch naar de kinderopvang


Waarom heb je voor een carrièreswitch gekozen?

Toen ik in mijn middelbareschooltijd een beroepskeuze moest maken, wilde ik heel graag in de kinderopvang werken. Maar de werkgelegenheid voor deze beroepsgroep was destijds erg laag. Ik besloot daarom om de studie filiaalmanager niveau 4 te volgen, met de gedachte: er zijn voldoende winkels, dus er is voldoende werk.

De afgelopen jaren begon het bij mij weer te kriebelen: ik wilde in de kinderopvang werken! Ik hoorde steeds vaker over de schaarste aan personeel in deze sector en zag daar een mooie kans in. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om mij om te scholen tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker.


Je bent Basistraject Pedagogiek en Onderwijs gaan volgen. Wat maakte dat je voor deze route koos?

Ik wilde heel graag een BBL-route volgen, waarbij je werkt en leert tegelijkertijd. Maar helaas kon ik geen kinderopvang vinden die mij in dienst wilde nemen. Dit kwam doordat ik nieuw was in de kinderopvang, maar vooral de coronaperiode zorgde ervoor dat ik niet makkelijk als BBL-student aan de slag kon gaan. 

Omdat het vrij duur is om drie jaar fulltime te gaan leren via een BOL-route, ging ik op zoek naar andere mogelijkheden. Een collega raadde mij het flexibele opleidingstraject van WerkendLeren aan. Zij had deze zelf ook gevolgd. De duur van deze opleiding was veel korter: zo’n anderhalf jaar. Daarnaast kon ik een paar dagen als filiaalmanager blijven werken.

Via dit traject kon ik in drie tot vier maanden kennismaken met de opleiding en bepalen of het wat voor mij was.

Erika Oolbrink, de studiecoach van WerkendLeren, raadde mij aan om te starten met Basistraject Pedagogiek en Onderwijs. Via dit traject kon ik in drie tot vier maanden kennismaken met de opleiding en bepalen of het wat voor mij was. Al snel ontdekte ik dat ik de opleiding en de theorie echt heel leuk vond. 

Ik vloog door de stof en heb het basistraject daardoor vrij snel afgerond. Vervolgens heb ik ervoor gekozen om de volledige opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker te gaan volgen. Dankzij mijn vooropleiding kan ik vrijstelling krijgen voor een aantal modules van deze opleiding. Dat is erg fijn.


Hoe heb jij het basistraject ervaren?

Ik vond het basistraject heel leuk en leerzaam en ik heb al veel geleerd over de ontwikkeling van kinderen. Ik was altijd al veel aan het oppassen, ook in de kerk, en heb dus aardig wat ervaring met kinderen. Maar dankzij de opleiding zie ik nu hoe ik mijn pedagogische rol kan vervullen.

Als kinderen bijvoorbeeld ruzie hadden, probeerde ik soms om de boel te sussen en om te bemiddelen tussen de kinderen. Nu ik de opleiding heb gevolgd, weet ik dat ik de kinderen beter kan vragen hoe ze de ruzie zelf zouden oplossen. Ik heb al ontdekt dat deze werkwijze binnen de kinderopvang ook wordt toegepast. 

Ik had al vijf jaar niet meer in de schoolbanken gezeten en vroeg me af hoe dat zou zijn als ik vanuit huis zou gaan leren.

Ook vond ik het ook heel spannend om het traject te volgen. Ik had al vijf jaar niet meer in de schoolbanken gezeten en vroeg me af hoe dat zou zijn als ik vanuit huis zou gaan leren. Maar toen ik eenmaal met de studie begon, kreeg ik de nodige motivatie en merkte ik dat de leerstof me echt interesseerde.  


Hoe vond je de studieonderdelen?

Ik vond alle studieonderdelen erg leerzaam. Maar ik vond het onderdeel interactievaardigheden het leukst. In dit deel leerde ik over zaken als: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, structuur en grenzen en interactie tussen kinderen. Dit vond ik ontzettend interessant!

Tijdens het traject word je voorbereid op het werk in de kinderopvang of het werk op een basisschool. Ik merkte dat ik de kinderopvang mij meer trekt. Hier hou je je echt bezig met de vroege ontwikkeling van kinderen. Je ziet ze ontwikkelen van fase naar fase. Het is hartstikke mooi om op deze leeftijd al iets voor ze te kunnen betekenen.


Wat heb je geleerd van het basistraject?

Over mezelf heb ik geleerd dat ik in mezelf mag geloven. Als ik iets wil gaan doen, dan moet ik het gewoon doen en niet twijfelen over mijn vaardigheden of over de mogelijkheden. Uiteindelijk kan je toch altijd meer dan je zelf denkt. Dat heeft dit traject wel bevestigd.  

En qua informatie heb ik heel veel geleerd over de ontwikkeling van kinderen. Hoe ga je met ze om en hoe begrijp je ze beter?


Heb jij een tip voor mensen die een carrièreswitch naar de kinderopvang overwegen?

Neem de tijd. Ga na hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent voor het traject en plan hier voldoende tijd per week voor in. Zo leer je er uiteindelijk ook meer van. Ik had in eerste instantie drie dagen ingepland voor de studie, om te kijken hoe het zou gaan, ook in combinatie met mijn huidige baan. Uiteindelijk heb ik het met twee dagen studeren per week kunnen afronden.

En… geloof in jezelf. Je kunt het!

 


Meer informatie

Wil jij sparren over jouw carrièreswitch? Of heb jij al een mogelijke opleiding die je wilt volgen? Wij helpen je graag. Neem voor meer informatie contact op met Erika Oolbrink, studiecoach bij WerkendLeren, telefonisch via 088 - 28 27 002 of mail naar [email protected].



  • Deel dit bericht op

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!