• €1.650,00
 • 7 maanden
 • subsidie
 • 8
  (160 beoordelingen)
 • €1.650,00
 • 7 maanden
 • subsidie
 • 8
  (160 beoordelingen)

Hbo Basiscursus Coaching voor de Kinderopvang

Er kunnen zich nog mensen aanmelden voor deze opleiding.

Wakker jij het vuurtje aan bij je collega’s? Leer hoe jij een goede coach wordt op de werkvloer van jouw kinderopvang.

Waarom kiezen voor de hbo-cursus Coaching voor de Kinderopvang?

Een coach is iemand die precies weet hoe hij of zij iemand in beweging krijgt. Hoe diegene het beste uit zichzelf weet te halen. Hoe jij zo’n coach wordt, ervaar je op praktijkgerichte wijze tijdens deze hbo-cursus van 7 maanden. We werken daarbij samen met hogeschool Windesheim. Je krijgt les van hbo- docenten.

Inhoud van de cursus

De inhoud van het programma stemmen we af op je eigen leervraag en de beroepspraktijk. Vanuit je eigen leervraag en de organisatie waarin je werkt, ga in 7 dagdelen verspreid over 7 maanden je oefenen met je vaardigheden. Je past het geleerde direct in de praktijk toe, waarbij je ook een tweetal coachingsgesprekken voert en opneemt. Je oefent de basisbeginselen van het coachen, waarbij je traint op kennisoverdracht, observeren en analyseren. De praktijkoefeningen vinden veelal plaats in je eigen werkomgeving.

Meer informatie over vooropleiding, toelating, tijdsinvestering en het programma lees in je in de folder.

Wat levert de opleiding jou op:

 • Je ontvangt het certificaat Hbo-Basiscursus Coaching voor de Kinderopvang, erkend voor de functie Beleidsmedewerker/coach
 • Je kunt direct doorstromen naar de Oriëntatie Bedrijfskunde
 • Je verbetert zichtbaar de kwaliteit op de werkvloer
 • Je voldoet aan de wettelijke scholingseisen van de IKK

Selecteer een startdatum

tot
tot

Almere

Nog 12 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 11-06-2019

les 1: 12 juni 2019, les 2: 10 juli 2019, les 3: 4 september 2019, les 4: 2 oktober 2019, les 5: nog niet bekend, les 6: nog niet bekend. les 7: nog niet bekend. les 8: intervisie nog niet bekend.

Inschrijven
tot

Amsterdam

Nog 13 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 14-05-2019

Les 1: 16 mei, Les 2: 13 juni, overige data volgen

Inschrijven
tot

Groningen

Nog 10 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 21-05-2019

Les 1: 22 mei, les 2: 19 juni, overige data volgen.

Inschrijven
tot

Zwolle

Nog 12 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 11-09-2019

Les 1: 12 september, les 2: 9 oktober, overige data volgen. Let op: afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal de groep in de middag of avond starten.

Inschrijven
tot

Rotterdam

Nog 12 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 17-09-2019

Les 1: 18 september, les 2: 30 oktober, overige data volgen. Let op: afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal de groep in de middag of avond starten.

Inschrijven
tot

Almere

Nog 15 plaatsen beschikbaar!

Inschrijven tot: 24-09-2019

Les 1: 25 september, les 2: 6 november, overige data volgen. Let op: afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal de groep in de middag of avond starten.

Inschrijven

Staat de gewenste datum en locatie er niet bij? neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Lees ervaringen van andere mensen

Voor deze opleiding zijn er geen ervaringen beschikbaar.

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Voldoen we met het behalen van de basiscursus aan de eis van de wet IKK?

+

Ja, onze training is door het FCB erkend en staat op lijst met goedgekeurd branche-erkend scholingsaanbod. https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/lijst_pbmc_29-10-2018.pdf

De opleiding kwalificeert voor zowel de functie van pedagogisch coach als voor de combi-functie van pedagogisch beleidsmedewerker / coach.

In de omschrijving van deze cursus staat dat de doelgroep MBO 4 werk- en denkniveau moet hebben. Betekent dit dat je daadwerkelijk een MBO 4 diploma moet hebben?

+

Voor de training wordt minimaal MBO 4 werk- en denkniveau gevraagd. Het kan dus zijn dat u met een MBO 3 diploma en jarenlange werkervaring aan deze voorwaarde voldoet. U kunt dan deelnemen aan deze training

Echter is het voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker / coach verplicht om een diploma te hebben op minimaal een MBO 4 niveau dat kwalificeert voor de functie van pedagogisch medewerker in combinatie met een bewijs van scholing op het gebied van coaching en/of pedagogiek kinderen van 0-13 jaar.

Een opleiding op MBO 3 kwalificeert niet voor de functie. Naast deze training zult u dan nog aanvullende scholing moeten volgen om aan de niveau 4 eis te voldoen. Een optie hiervoor is de opleiding GPM 4 (regulier of via de 3e leerweg). Dit kunt u vooraf / achteraf of parallel aan deze training volgen.

Zie hiervoor de kwalificatie-eis:

https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/downloads/nr6k_n-_kwalificatie-eis_pbmc_cao_kinderopvang_2018-2019.pdf


Ik heb SPW 3 afgerond, nu wil ik ervoor gaan zorgen dat ik voldoe aan de eis van de Wet IKK betreffende pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Welke mogelijkheden hebben jullie hiervoor?

+

Wij bieden hiervoor twee mogelijkheden:

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4 (GPM- 4) BBL

https://werkendleren.nl/opleidingen/gespecialiseerd-pedagogisch-medewerker-kinderopvang

en het maatwerktraject

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4, 3e leerweg (GPM-4 3e leerweg)

Dit is een speciaal traject voor directieleden en houders van kinderopvang die nog niet in het bezit zijn van een MBO 4 diploma . De derde leerweg is een leerroute binnen het MBO waarbij wij niet gebonden zijn aan de lesuren en waarbij zelfstudie en afstandsonderwijs maximaal zijn. Dit maakt dat dit traject slechts 8,5 lesdagen kent, die opgebouwd zijn uit 6 lesdagen beroepsspecifiek en 2,5 lesdag generiek (Nederlands, Engels en rekenen). Naast de lessen dienen er minimaal 50 BeroepsPraktijkVormings uren (BPV-stage) gelopen te worden en moeten er praktijkopdrachten uitgevoerd worden.

https://werkendleren.nl/opleidingen/gespecialiseerd-pedagogisch-medewerker-niveau-4-3e-leerweg

Vanaf 2019 moet ieder KDV een beleidsmedewerker / coach in huis hebben. Ik zie in jullie beschrijving alleen steeds het woord coach genoemd. Betekent dit dat het stukje beleid hier niet inzit?

+

Dat klopt, de training die wij aanbieden richt zich enkel op het aanleren van coachingsvaardigheden.

In de kwalificatie-eis staat hierover het volgende:

B1 Diploma/getuigschrift/IDW-verklaring van een opleiding op minimaal mbo-niveau 4 die kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleidster in combinatie met een bewijs van gevolgde scholing op het terrein van coaching* en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar**

De training HBO Coaching voor de Kinderopvang die WerkendLeren aanbiedt samen met Hogeschool Windesheim valt onder B1 en richt zich op het onderdeel Scholing voor Coaching. Na het afronden van deze training voldoe je dus aan de IKK eis, mits je ook in het bezit bent van een relevant MBO-4 diploma.

Andere aanbieders bieden Scholing voor Pedagogiek 0-13 jaar aan en/of een combinatie van beide. Er is geen specifieke scholing nodig voor beleidsmedewerker. Zie hiervoor de kwalificatie-eis:https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/nr6k_n-_kwalificatie-eis_pbmc_cao_kinderopvang_2018-2019.


Hoe ziet de functiebeschrijving voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach en pedagogisch coach er uit?

+

Functiebeschrijvingen Pedagogisch Beleidsmedewerker / Coach en Pedagogisch Coach

De cao-partijen hebben nieuwe functiebeschrijvingen gemaakt die zijn opgenomen in het functieboek van de cao Kinderopvang en van de cao Sociaal Werk.

Om tegemoet te komen aan de verschillende organisatievormen, kan de functie gesplitst worden in de functie Pedagogisch Beleidsmedewerker en de functie Pedagogisch Coach. Organisaties kunnen ook kiezen voor één functie: een medewerker die zowel Pedagogisch Beleidsmedewerker als Pedagogisch Coach is.

Er zijn dus de volgende mogelijkheden:

 • Functie Pedagogisch Beleidsmedewerker / Coach: hiervoor gebruik je de functiebeschrijving en kwalificatie-eis voor pedagogisch beleidsmedewerker/ coach.
 • Functie Pedagogisch Beleidsmedewerker: hiervoor gebruik je de functiebeschrijving Beleids- of Stafmedewerker B (cao kinderopvang)
 • Functie Pedagogisch Coach: hiervoor gebruik je de functiebeschrijving pedagogisch coach en kwalificatie-eis voor pedagogisch beleidsmedewerker/coach.

In het functieboek zijn de beschrijvingen te vinden:

https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/downloads/functieboek_cao_kinderopvang_2018-2019.pdf


Voor de functie pedagogisch beleidsmedewerker/ coach en de functie pedagogisch coach geldt dezelfde kwalificatie-eis:

https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/downloads/nr6k_n-_kwalificatie-eis_pbmc_cao_kinderopvang_2018-2019.pdf
Voldoet mijn opleiding al voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker / coach?

+

In de kwalificatie-eis is terug te lezen welke diploma's voldoen voor de functie van pedagogisch beleidsmedewerker / coach https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/downloads/nr6k_n-_kwalificatie-eis_pbmc_cao_kinderopvang_2018-2019.pdf

Daarnaast is er een nieuwe diplomalijst beschikbaar voor de functie van pedagogisch medewerker:

https://www.kinderopvang-werkt.nl/sites/fcb_kinderopvang/files/kwalificatie-eis_pedagogisch_medewerker_cao_kinderopvang_2018-2019.pdf
Ik heb een oud diploma, welk niveau is dit?

+

Voor een aantal diploma's in de sector zorg en welzijn zijn standaardbeschrijvingen van oude mbo-diploma's beschikbaar. Hierin staat onder andere vermeld met welk niveau binnen de huidige kwalificatiestructuur de opleiding te vergelijken is en wat de beroepscontext is.

https://www.s-bb.nl/file/23037/download?token=cAUUze9M

Kan je op grond van vooropleiding en werkervaring nog vrijstellingen krijgen voor onderdelen van de basiscursus?

+

Nee, dat is niet mogelijk.

Zit er veel Engels in de training?

+

Nee, Engels is geen onderdeel van de training.

Moet ik examen doen?

+

Nee, de deelnemer zal gedurende de scholing aan twee praktijkopdrachten werken en er is een literatuuropdracht. Er zal tevens gewerkt worden met video opnamen. De opdrachten dienen voldoende beoordeeld te zijn en men dient 100% aanwezig te zijn.

​Kan ik de praktijkopdrachten van de training op mijn huidige werkplek doen of moet ik dat op een andere locatie doen?

+

Om de training goed te kunnen volgen is het van belang dat je op je werkplek (stageplek) ruimte krijgt om te werken aan de praktijkopdrachten. Dit is essentieel voor de invulling van de training. Dit kan op je eigen werkplek.


Is het mogelijk dat er een bijeenkomst later ingehaald wordt wanneer het niet mogelijk is om hierbij aanwezig te zijn (zwangerschap/ vakantie)?

+

Inhalen van lessen is beperkt mogelijk. Hierbij dient er wel rekening mee gehouden te worden dat dezelfde les ingehaald wordt op een andere locatie. (b.v. les 2 in Almere kan men niet, dan moet ook les 2 elders worden ingehaald). Ook is het van belang om de lessen in de juiste volgorde te volgen. Het is dus niet handig als les 3 ingehaald wordt voordat les 2 is geweest (hier dus rekening mee houden met inhaal momenten).

Er staat dat na de cursus elk half jaar een intervisiemoment zal zijn. Is dit verplicht voor de geldigheid van het diploma?

+

Deelname aan de intervisie is niet verplicht. Wij bieden dit extra aan voor deelnemers die met gelijkgestemden en onze trainers kennis en ervaringen willen uitwisselen. De eerste intervisiebijeenkomst zit bij de prijs inbegrepen.

Wat is de studiebelasting voor deze training?

+
Bijeenkomsten:7 dagdelen3,5 uur25
Zelfstudie:7 dagdelen3 uur21
Praktijkopdrachten:7 dagdelen6 uur40
Voorbereiding en verslaglegging:7 dagdelen2 uur15
Totale studiebelasting (excl. Intervisie)101

Wat zijn de kosten van de opleiding?

+

De kosten van deze training zijn €1650,- per deelnemer. Dit is inclusief de materialen en het eerste intervisiemoment.

De factuur voor deze training ontvangt u ca. 30 dagen voor aanvang van de training, (digitaal) via WerkendLeren. Deze dient voor de start van de training te zijn voldaan.

Er is geen subsidie mogelijk!

Welk studiemateriaal wordt er gebruikt?

+

Tijdens de eerste trainingsdag worden er twee boeken uitgereikt, daarnaast ontvangt u een reader. De kosten hiervan zijn bij de prijs inbegrepen.

Relevante opleidingen en trainingen

Relevante artikelen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze nieuwste opleidingen? Meld je dan nu aan!